HISTÒRIA DEL CDIAP RELLA

Treballem per l’atenció primerenca des de fa quasi 50 anys; Vam iniciar-la a través de la guarderia Rella i a mesura que l’administració va anar definint l’atenció precoç ens vam convertir primer en SAP ( Serveis d’Atenció Precoç) amb intervencions més rehabilitadores i assistencial i posteriorment passar als actuals CDIAPs (centres de desenvolupament i Atenció Precoç), amb intervencions centrades en el Trastorn del desenvolupament i el risc de patir-lo.

1975/76

El 1975/76, impulsada per Climent Giné, director de l’Escola Sants Innocents, es posa en marxa una iniciativa privada pionera a Catalunya per atendre els infants de 0 a 6 anys i implementar “l’estimulació precoç”. Es crea la guarderia-escola especial Rella, per a infants amb discapacitat intel·lectual i d’altres patologies, i passa a dependre del Departament de Sanitat i del Departament de Treball.

1985

El 1985, amb la publicació del decret d’integració, es crea el Servei d’Atenció Precoç (SAP) Rella, i un nou model assistencial. S’organitza un equip de professionals interdisciplinari sota la direcció de Lina Zaurin, psicòloga.

Es crea també en el mateix any el Programa Sectorial d’Estimulació Precoç a Catalunya, tot i que el SAP Rella, durant un parell d’anys i mentre s’amplia la xarxa de SAPs, atén 2 districtes, el de St. Andreu i el de Nou Barris.

Encara el mateix any, El SAP Rella instaura un Programa de Prevenció a les Escoles Bressol del districte i un programa d’atenció específica als barris de més risc social (Trinitat Vella i Bon Pastor) en col·laboració amb els ABS respectius

1990

El 1990 s’amplien els diferents SAPs i es crea la Coordinadora d’Equips d’Atenció Precoç de Catalunya, que es transformarà posteriorment en l’Associació Catalana d’Atenció Precoç (ACAP).

Els SAP (Serveis d’Atenció Precoç) passen a anomenar-se CDIAPs (Centres de Desenvolupament i Atenció Precoç), que es defineixen com a centres especialitzats en el desenvolupament infanti

1997

El 1997 es constitueix la Unió Catalana de Centres per al Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (UCCAP), impulsada per l’ACAP, amb l’objectiu de tenir un interlocutor entre els professionals dels CDIAPs i l’Administració pública i les institucions

2004

El 2004 es crea la “Unitat Bàsica de St. Andreu”, proposta impulsada per les Conselleries de Benestar Social i de Sanitat per articular les dues xarxes d’atenció als infants 0-6 del districte, el CDIAP Rella i el CSMIJ de St. Andreu. Aquest projecte integra els diferents professionals dels dos serveis (com la psiquiatra, la neuropediatra, la logopeda, la psicomotricista…) en un equip únic per atendre l’infant en la seva globalitat.

2006

El 2006 l’equip del CDIAP va creixent en nombre de professionals i s’amplia l’espai a un altre local proper, al carrer del Cep s/nº, on s’ubicarà una part de l’equip però sense considerar-se una antena. Cada espai té una direcció, la Lina Zaurin a l’espai del carrer Manigua i la Laura Arnal al carrer del Cep. Quan la Laura Arnal es jubila, la Lina Zaurin passa a portar la direcció de l’espai del c/ del Cep i s’incorpora l’Anna Luna com a directora de l’espai del carrer Manigua

2013
2014

El 2013-14 el CDIAP Rella impulsa un treball de prevenció innovador en les escoles dels barris de més risc social de la Franja Besos.

2017
2018

El 2017-18 aquest treball va ser absorbit i integrat al Pla de Barris de Trinitat Vella per part de Foment de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona.

2018

El 2018, hi ha un relleu generacional en la direcció del CDIAP, amb la incorporació de la Núria Dueñas i la Núria Arenas, i també en la direcció de la Fundació, amb el Joaquim Sabater.

2020

Amb la irrupció de la pandèmia el treball presencial del CDIAP es va aturar durant uns mesos. Això ens va forçar a continuar el treball de manera telemàtica amb les famílies, infants i també amb tots els agents col·laboradors: Serveis Socials, Salut i Educació.

2021

Formant part del grup motor iniciem la posada en marxa, de la Xarxa d’Actuació Col·laborativa dels Serveis Públics de Sant Andreu (XAC). Iniciem la preparació per l’acreditació de qualitat ISO.

2022

Creació de la web i el nou bloc del CDIAP Rella, dins la Fundació OSAS.

NOTÍCIES DEL CDIAP RELLA

EL BLOG DE CDIAP RELLA